Vesti

                                                                                      

 

UTS na sajmu turizma 2015.


Na 37. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, održanom u periodu od 19-22. februara 2015. godine, Udruženje turizmologa Srbije imalo je svoj štand u hali 4. Kao i prethodnih godina, najveća turistička manifestacija u zemlji bila je prilika da predstavnici Udruženja pruže brojne informacije svim zainteresovanim posetiocima, a bilo je i nekoliko zahteva za učlanjenje. Zahvaljujemo svima koji su nas posetili, u želji da se vidimo i sledeće godine.


Peti susreti organizatora


U Beogradu su, 01.03.2012. godine u prostorijama Privredne komore Srbije,Peti Susreti organizatora manifestacija održani 2011./2012. Susrete je otvorila gđa. Milanka Cvetković, gl. i odg. urednica časopisa , „Vodič kroz turističke manifestacije“ koji je ujedno bio i organizator događanja u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Na ovom stručnom skupu okupili su se predstavnici Vlade Srbije zaduženi za turizam i kulturna događanja, organizatori manifestacija, predstavnici turističkih i marketinških agencija, te mnogi drugi turistički djelatnici.Uz goste iz Republike BiH, ovogodišnjijim susretima su prisustvovali i predstavnici 1. Susreta organizatora turističkih manifestacija u Hrvatskoj. Teme ovogodišnjih Susreta bile su: Značaj kulturnih manifestacija za razvoj kulturnog turizma Srbije (Danijela Vićentijević MERR) Tradicionalnost i rangiranje manifestacija(Željko Bjeljac) Uticaj medija u afirmaciji, unapređenju i prepoznatljivosti manifestacija (Perica Luković) Oblici saradnje SOKOJ-a i organizatora manifestacija (Aleksandar Kovačević)

 • Za najuspešniju tradicionalnu manifestaciju:
 • - Velikogospojinski dani u Novom Bečeju
 • Za najuspešniju novu manifestaciju:
 • - Dani otvorenih bašta – Kragujevac
 • Za zaslužnog pojedinca u području manifestacionog turizma:
 • - Raduško Jovanović – Šabac
 • Za najbolju turističku agenciju u području manifestacionog turizma
 • - National Turs – Valjevo
 • Novost na ovogodišnjim Susretima je izbor za najbolji promo-film o manifestaciji, a dobitnik ovogodišnje nagrade je :
 • - Pola veka harmonike u sokobanji – TO Sokobanja

Svoj doprinos u održavanju ovogodišnjih susreta dali su i članovi UTS dr Snežana Štetić kao voditelj programa i dr Željko Bjeljac, kao predavač sa temom Tradicionalnost i rangiranje manifestacija, kao i predstavnici udruženja turizmologa Zrenjanina (Ana Pandžić) i Mladih za Turizam.


Seminar mogućnosti ruralnog turizma u Srbiji


U okviru serije predavanja na seminaru Mogućnosti razvoja ruralnog turizma u Srbiji, udruženja Mladi za turizam održala tokom decembra 2012, kao predavači su učestvovali i članovi Udruženja turizmologa Srbije Dr Snežana Štetić sa temom ,,Značaj i uloga ruralnog turizma na globalnom tržištu i u Srbiji’’ i dr Željko Bjeljac sa temom ,,Manifestacioni turizam u ruralnim područjima Srbije’’


Izveštaj sa radionice


Na radionici Unapređenje kvaliteta turističkog proizvoda manifestacije/događaji, koja je održana 09.12.2012. godine u prostorijama Privredne Komore Srbije, a u organizaciji Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije i Udruženja za Turizam i Ugostiteljstvo Privredne Komore Srbije, koja je održana sa ciljem pravljenja SWOT analize dogadjaja-manifestacija. U izradi SWOT analize je učestvovalo 35 predstavnika opštinskih turističkih organizacija i organizatora manifestacija. Svoj doprinos izradi SWOT analize manifestacija kao turističkog proizvoda su dali svojim predlozima i članovi Udruženja turizmologa Srbije, Mr Ana Pandžić i dr Željko Bjeljac.


Izveštaj upravnog odbora


Na sednici Upravnog odbora Udruženja, održanoj 11.11.2011. usvojena je ostavka Mr Branka Krasojevića na funkciju Predsednika, a za vršioca dužnosti je izabran Dr Željko Bjeljac. Za nove članove Upravnog odbora su izabrani Dr Slavoljub Vujović, Mr Olgica Miljković i Rodoljub Čučulović.


Poziv za učešće na okruglom stolu


Poštovani,

Pozivamo Vas da  budete aktivni učesnici okruglog stola u organizaciji Udruženja turizmologa Srbije u okviru 33. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu Okrugli sto na temu: 

 

NEPREPOZNATI TURISTIČKI RESURSI SRBIJE

 

Biće organizovan u  Maloj sali u Hali 4, 26. februara od 14.00 do 16.00 h.

Program okruglog stola

 • Uvodna reč  Mr Branko Krasojević -  predsednik UTS
 • Neprepoznati resursi Srbije- kočnica razvoja turizma, Prof. dr Snežana Štetić 
 • Neprepoznati vodni  resursi  Srbije,domaća i strana iskustva,  Ing Krsta Pašković 
 • Saobraćajni značaj vodnih puteva u funkciji turizam( UN rezolucija br. 52 ) Prof. Dr Zoran Radmilović   
 • Primer uspešnog  arhitektonskog oblikovanja u priobalju,  Kosana Rosulj 

 

Udruženje turizmologa Srbije  uz podršku sekcije Mladih turozmologa i UN ''Dunavski Propeler ''  pokreće inicijativu da se razgovara o resursima značajnim za turizam Srbije i Srednjeg podunavskog basena . U kontekstu revizije master plana i prostornog plana Srbije želimo da ukažemo na neprepoznate turističke resurse i predložimo rešenje za stavljanje istih u funkciju kvalitetnije turisticke ponude Srbije.

U nadi da će vaše prisustvo i diskusija pomoći da Srbija ojača svoju turističku ponudu na svetskom tržištu i ponudi nešto novo a time i mladima stvori  mogućnost za više radnih  mesta  u ovoj privrednoj grani očekujemo Vas 26 februara u  14 h  u hali 4   Na Beogradskom Sajmu Turizma.  


Okrugli sto u Kniću


Okrugli sto na temu „Ruralnog turizma“ u organizaciji Udruženja turizmologa Srbije i Turističke organizacije Knić održan je dana 9. oktobra u seoskom domaćinstvu Aleksić u selu Guberevac koje se nalazi na teritoriji opštine Knić.
Detaljan izveštaj sa okruglog stola u PDF formatu možete preuzeti ovde.
Takođe fotografije sa okruglog stola možete pogledati ovde.


INFORMACIJA O RADU UTS ZA PRETHODNIH GODINU DANA


Pripremljen je i na Skupštini usvojen novi Statut UTS koji je definisao prava i obaveze članstva i proširio mogućnost prijema kolega i koleginica  iz struke. Time je omogućen prijem u članstvo i onih turističkih radnika koji nisu turizmolozi ali su profesionalno vezani za turizam.
Promenjeno je sedište Udruženja, inovirani su svi poslovni papiri i logotip Udruženja i izvršena preregistracija UTS što je bila naša zakonska obaveza. Svima koji su uredno uplatili upisninu i članarinu, kao i našem počasnom predsedniku, uručene su članske karte Udruženja. Zakupljen je domen i dizajniran sajt našeg Udruženja, koji je u funkciji, mada iz finansijskih razloga nedovoljno ažuran.
Pripremljen je i pravovremeno predat bilans stanja i uspeha, uprkos nedostatku dokumentacije iz prethodnog perioda.
Udruženje je nastupilo na Sajmu turizma u Beogradu na štandu TO Jagodine koja nam je besplatno ustupila prostor. Planirani okrugli sto na temu kulturnog turizma u Jagodini je dva puta odlagan na molbu domaćina. Okrugli sto na temu ruralnog turizma planiran je za oktobar mesec u Kniću, o čemu će te biti obavešteni krajem septembra.
U aprili su nam se na preporuku naše prve, „past“ predsednice prof. Snežane Štetić, pridružila  grupa od stotinak mladih turizmologa, koji su do sada imali više uspešnih akcija. Na predlog vođe ekspertnog tipa za reviziju i implementaciju Strategije razvoja turizma Srbije, magistra Janeza Sirše-a, direktora Međunarodnog instituta za turizam iz Ljubljane, UTS je u grupi od 16 glavnih nosilaca aktivnosti u naredne dve godine na ovom planu. To je naša velika šansa da svojim primedbama, predlozima i sugestijama utičemo na izmenu slabih tačaka naše nacionalne Strategije turizma i njenu implementaciju učinimo efikasnijom i efektivnijom

Predsednik UTS,
Branko Krasojević

Novi Statut Udruženje Turizmologa Srbije

12.12.2009. godine na Geografskom fakultetu u Beogradu održana je vanredna Skupština Udruženja turizmologa Srbije. Tom prilikom donet je novi Statut UTS usklađen sa novim Zakonom o udruženjima kao i prateće odluke statuta.

Celokupan tekst statuta UTS se nalazi objavljen na našoj internet prezentaciji. Ukoliko želite da ga pročitate kliknite ovde.


Prva redovna izborna Skupština Udruženja Turizmologa Srbije

U hotelu «Kaštel» u Ečki 29.08.2009. godine održana je I redovna izborna Skupština Udruženja turizmologa Srbije. Tom prilikom izabrani su predsednik, potpredsednik i sekretar UTS kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

Za predsednika Udruženja turizmologa Srbije izabran je mr Branko Krasojević.

Za potpredsednika Udruženja turizmologa Srbije izabran je dr Dobrica Jovičić.

Za sekretara Udruženja turizmologa Srbije izabrana je Slavica Salajić.

Za 15 članova Upravnog odbora izabrani su: dr Snežana Štetić - Beograd, dr Rajko Marić - Beograd, mr Dragan Obradović – Beograd, Slavica Salajić – Beograd, dr Marina Todorović – Beograd, Mila Džanković – Beograd, dr Željko Bjeljac – Novi Sad, dr Nevena Ćurčić – Beograd, Gordana Beženar-Vasiljević – Zrenjanin, Atila Dunđerski – Subotica, Milić Simić – Užice, Nusret Nicević – Novi Pazar, Nikola Stojković-Kokan – Sokobanja.

Za tri člana Nadzornog odbora izabrani su: mr Ana Pandžić, za predsednika, Mirjana Radaković, za članove.